maandag 18 oktober 2010

Wat heeft u belet te komen?

“Wat heeft u belet te komen?” is een gloednieuwe muzikale theatercomedyproductie waarin Maaike Cafmeyer & Nele Bauwens zich in hun stoutste dromen de sterallures van hun idolen Julie Andrews & Carole Burnett aanmeten.

Onder begeleiding van vier muzikale handen die toebehoren aan Niels Verheest & Helder Deploige voeren beide blondines wellustig hun kunstjes op: zingen, presenteren, acteren, dansen (of toch proberen) en musiceren met mogelijks desastreuze gevolgen. Kortom: entertainment waarvoor u zal applaudisseren! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog een geluk dat ik voorafgaand stukje tekst niet vòòr de voorstelling heb gelezen; anders had ik er veel meer van verwacht.

Donderdag 14 oktober 2010: een cultureel avondje uit met mijn mama. Waar we naar gaan kijken? 'Wat heeft u belet te komen?' van Maaike Cafmeyer en Nele Bauwens. Mama sms't me dat het een 'muzikale theaterkomedie' is. Ik ben benieuwd. 

Het begint goed; bij het binnenkomen staat actrice Nele Bauwens ons al op te wachten. In een korte, sexy little black dress en killerheels aan. Ze maakt een praatje met het publiek tot Maaike Cafmeyer ten tonele verschijnt. In een elegante, zwarte jurk en... Birckenstocks (ze vind haar hoge hakken niet meer, toeval?). Al van in het begin merk je dat deze twee vrouwen het niet echt met elkaar kunnen vinden (gespeeld welteverstaan, niet in 't echt). Wat volgt is een warboel: sketches worden afgewisseld met muziek (het beste aspect van heel de voorstelling trouwens), dans en (gemaakte?) improvisaties. Veel goede en grappige momenten, maar ook hele saaie, slechte en onnodige momenten. En omdat er té veel van die laatste categorie zijn, worden de eerste een beetje beïnvloed. 

Een eerste opmerking: het humorgehalte van 'Wat heeft u belet te komen?' heeft veel te danken aan Maaike. Omdat ze zo mythisch is van op televisie (haar West-Vlaams accent is haar statement geworden), is het leuk om haar eens live bezig te zien. Je lacht dan ook sowieso met haar manier van doen en spreken. 

Ten tweede: Nele Bauwens heeft een klok van een stem. Muzikaal steekt zij toch met kop en schouders boven Maaike uit. Wat Maaike aan humor heeft, heeft Nele aan muzikaal talent. Niet dat ze niet grappig kan zijn hoor, zeker niet, maar wat bij Maaike als naturel beschouwd wordt, is bij Nele snel een beetje over the top. Een moment waar ze wél enorm grappig was, was wanneer ze kwaad werd en in het Oilsjters (het dialect van Aalst) begon te klappen

Ten derde: lieve dames, laat die pis-kak-en-seks-moppen alsjeblieft achterwege. Jullie stuk werd er écht niet beter op! Soms geven dubbelzinnige mopjes een meerwaarde aan toneel, maar bij jullie waren ze niet dubbelzinnig én waren ze totaal onnodig. Dingen zeggen zoals "Uw putje stinkt!" of "Ge hebt in uw broek gekakt!" zijn eerder vulgair dan grappig. 

Mijn beoordeling luidt dus als volgt: soms grappig, soms totaal niet. Leuk om eens gezien te hebben, maar het is geen voorstelling waar ik nog dagen achteraf over ga nadenken. De muziek maakte veel goed, en daarom is het voor mij iets tussen een 5,5 en 6 op 10 geworden. Volgende keer beter ladies, want jullie zijn wel heel leuk om naar te kijken!