maandag 25 oktober 2010

Miss Homeless

Om de hoofdrol te krijgen in de film van haar man, trekt een Amerikaanse actrice de straat op waar ze tussen de Brusselse daklozen probeert te leven. Wanneer dit avontuur fout dreigt te gaan belandt de vrouw in de Miss Homeless-verkiezing.

Miss Homeless is een project dat ontstaan is met medewerking van enkele Brusselse daklozen. Zij improviseren samen met enkele acteurs rond waargebeurde feiten uit hun leven. Hierdoor is Miss Homeless een uiterst sympathieke, bijzonder grappige maar ook een naar de keel grijpend portret van de mensen aan de marge van onze samenleving.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maandag 25 oktober 2010. Een aangename verrassing; in plaats van les te krijgen, gaan we een film kijken! En neen, geen Hollywoodfilm, een non-budgetfilm; 'Miss Homeless' genaamd. Regisseur Daniel Lambo wou iets doen met het onderwerp 'armoede' maar had geen budget. Door veel goede contacten (hij kon samenwerken met professionele acteurs) en verschillende moderne media (Facebook en Youtube) kon hij toch een groot publiek bereiken. Zijn première vond zelfs plaats in 11 verschillende landen!

De film zelf was een combinatie van fictie en documentaire. Realiteit en fantasie werden vermengd tot soms een mooi geheel, maar  soms ook heel absurd en over the top. Er was een mooie opbouw, maar naarmate de film vorderde werd hij stukje bij beetje ongeloofwaardiger. Ook had ik graag een mooi, duidelijk einde gehad, in plaats van een 'open einde' waarbij de hoofdactrice met een bloedneus en blauw oog door de sneeuw loopt. Een open einde dat toch in een bepaalde richting wordt gestuurd... niet echt professioneel. Anyway: voor zo'n klein budget was de film toch tof gedaan, maar ik heb het gevoel dat de film nog toffer kon zijn door sommige scènes weg te laten en in één bepaalde stijl te blijven (en geen drama, komedie, documentaire, enz. door elkaar te mixen).

Miss Homeless site